duminică, 15 ianuarie 2017

Dosarul lui Lascar de la ANI a facut 2 ani!

  • Au trecut 2 ani de cand Agentia Nationala de Integritate pretinde ca cerceteaza dosarul medicului Lascar Ioan. Nici un rezultat pana in prezent
  • Intre timp, jurnalistii de la Riseproject au gasit noi nereguli: barocamera de la Floreasca, cumparata la supra-pret si aproape inutila petru tratarea bolnavilor arsi [Link]

07.01.2015. Acum doi ani depuneam o sesizare (nr. 228/07.01.2015) la Agentia Nationala de Integritate in care descriam o mica parte din coruptia care il invaluie pe "reputatul chirurg" Lascar Ioan [Link]. Asta cu 10 luni inainte sa se produca tragedia de la Colectiv si inainte ca publicul sa realizeaza ca noua sectie de arsi de la Spitalul Floreasca este nefunctionala. ANI a promis ca "dupa finalizarea evaluarii, rezultatul va va fi comunicat".


Desi s-a scurs o perioada de timp rezonabila - 2 ani de zile - Agentia Nationala de integritate nu da semne ca s-ar apropia de rezolvarea cazului. Dosarele privind alti medici sefi de sectie au fost rezolvate mult mai repede.

Din pacate nu este un caz singulat de taraganare: dosarul de incompatibilitate privind-o pe Monica Pop a ajuns si el la o vechime de 2 ani [Link] si mai exista si altele. Se pune intrebarea: ce investigheaza ANI atat de important incat nu pot finaliza un dosar nici in 2 ani de zile? Ce fel de cercetari fac si ce fel de probe strang ca sa justifice o durata atat de mare?

Legea 176/2010 arata ca un inspecor de integritate trebuie sa primeasca documente de la alte institutii in maxim 30 de zile atunci cand investigheaza un caz. Deasemena, tot legea 176/2010 precizeaza ca inspecorul poate fi schimbat in cazul in care lasa dosarul in nelucrare mai mult de 1 luna de zile.

Asadar, teoretic vorbind, un dosar ANI nu ar trebui sa interzie nici din cauza altor institutii si nici din cauza inspectorului de integritate. Si cu toate acestea, atunci cand e vorba  de persoane sus-puse si cu relatii importante, dosarele stagneaza cu anii.

Explicatia cea mai probabila este mult mai simpla: ANI trage de timp in mod intentionat pentru a se presrie fapta, atat penal, cat si administrativ. De pilda, o infractiune de conflict de interese penal se prescrie in termen de 5 ani de la savarsire, iar incompatibilitatea (care este o problema civila) se prescrie in 3 ani de cand persoana respectiva nu mai ocupa functia publica care a generat incompatibilitatea.

In timp ce ANI taraganeaza solutionarea dosarelor, jurnalistii de la Riseproject au gasit noi ilegalitati facute de madicul Lascar. Astfel ei au descoperi ca faimoasa barocamera care se afla la noua sectie de arsi de la Floreasca a fost cumparata la supra-pret - 620.000 euro, adica "de trei ori mai mult decat costa o barocamera cu specificatii asemanatoare, vanduta de o firma americana" spun autorii articolului [Link].
Toate echipamentele, inclusiv barocamera, au fost cumparate de la firma Gemedica, condusa de omul lui Oprescu, Sorin Galea.

Mai mult, barocamera cumparata de Lascar este un model primitiv si total neadecvat pentru tratarea bolavilor arsi, intrucat este de tip monoloc, nu multiloc.Intro barocamera multiloc , spun jurnalistii "pot fi tratati, deodata, mai multi bolnavi, insotiti de echipamentele de reanimare care îi tin in viata, de medici si de asistente.". In schimb, cu privire la barocamerele monoloc, cei de la Riseproject o citeaza pe Erika Parmentier, specialista în oxigenoterapie hiperbara la Centrul Spitalicesc Regional Universitar din Lille: "Barocamerele monoloc sunt de conceptie veche si periculoase. Nu sunt recomandate din cauza ca pacientii nu pot fi insotiti in timpul terapiei, deci au parte de un nivel mai scazut de monitorizare".

Pe scurt: Lascar a achizitionat la un pret pagubos o barocamera aproape inutila pentru bolnavii arsi. Nu este de mirare ca nu a fost folosita vrodata, chiar si atunci cand pacientii cu arsuri grave de la Colectiv au fost internati la spitalul Floreasa.


Intre timp Lascar castiga in jur de 8000-10.000 euro lunar, intrucat nu a fost suspendat din functie. Iar ANI investiugheaza, investigeaza si iar investigheaza, aspteptand probabil Judecata de Apoi, cand va fi facuta dreptate pentru toata lumea.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu