joi, 21 ianuarie 2016

Am ajuns de rasul americanilor!

Am ajuns de rasul americanilor!

In cartea "Bad Science", scriitoare americana Linda Zimmermann dedica un capitol doctorului Naum Ciomu, cel care a retezat penisul unui pacient.



Spre "mandria" noastra, cazul Ciomu este singurul caz recent de "bad science". Toate celelate cazuri mentionate in carte provind din secolele trecute.

Linda Zimmermann ironizeaza afirmatiile facute de Astarastoae si Monica Pop, cei care au luat aprarea lui Ciomu in presa:

"Hei, reveniti la realitate! Care parte din tairea intentionata a penisului n-au inteles-o acesti doctori?"

Precizare: in presa romana victima lui Ciomu a aparut sub pseudonimul Ion Jiga, insa in publicatiile straine a aparut cu numele de Nelu Radonescu.

In cartea intitulata "Bad science - A Brief History of Bizarre Misconceptions, Totally Wrong Conclusions and Incredibly Stupid Theories" scriitoarea americana Linda Zimmermann a dedicat penultimul capitol doctorului Ciomu, cel care in anul 2004 a reusit trista "performanta" de a taia in trei bucati penisul unui pacient.


Cu o ironie subtila, Linda Zimmermann ridiculizeaza afirmatiile facute de Monica Pop atunci cand spunea ca "doctorii vor evita pe viitor orice caz unde ar putea fi chemati in fata justitiei pentru plata de daune." si ca "e nedrept ce s-a intamplat doctorului Ciomu".

Este de notat ca, desi toata cartea este plina de exemple de "bad science", toate celeleate cazuri in afara de dr. Ciomu provin din secolele trecute, in special din perioada sec. 17-19.
Cazul lui Ciomu este singurul din carte dat ca exemplu pentru sec. XXI. Asadar, putem fi mandri ca avem in prezent situatii medicale care s-ar potrivi mai degraba cu vremuri de acum 200-300 de ani.

Subliniez ca nu este grav doar cazul in sine - faptul ca un pacient a ramas mutilat in urma unei operatii banale - ci si atitudinea Colegilui Medicilor, care imediat a sarit ca fript in aparea lui Ciomu, de parca el ar fi fost victima si nu invers.

Dar sa-i dam cuvantul dnei Linda Zimmermann. Puteti cititi mai jos o traducere facuta de mine a fragmentului cu pricina.

Cea mai nemiloasa taietura dintre toate

In Romania, in anul 2004, Nelu Radonescu, in varsta de 34 de ani, si-a programat in cele din urma operatia pentru a-si corecta o anomalie testiculara. Dorind sa fie operat de cel mai bun chirurg disponibil, el l-a ales pe doctorul Naum Ciomu, in varsta de 56 de ani. La prima vedere parea sa fie o alegere excelenta, din moment ce dr. Ciomu era profesor de anatomie, precum si chirurgul principal peste sectia de urologie, cu ani de experienta in spate.

Din nefericire, Dr. Ciomu avea o zi proasta, admitand ulterior ca era "stresat" din cauza "problemelor personale".

(Intrerupem povestea pentru a face un anunt de interes public: Domnilor, daca un chirurg umbla pe langa organele vostre genitale cu un scalpel, asigurati-va ca este bine-dispus! Si daca simtiti ca lesinati in cursul urmatorului paragraf, stati jos cu piciorele ridicate si sariti la urmatoarea poveste.).

In timpul operatiei, Ciomu, in mod accidental, i-a taiat lui Radonescu canalul urinar. In loc sa-si corecteze gresala si sa continue procedura, Dr. Ciomu s-a infuriat, a pus mana pe un scalpel si i-a retezat penisul lui Radonescu. Ca sa faca sitiatia monstruos mai rea decat inainte, el a sectionat pensiul retezat in trei bucati, inainte sa iasa furtunos din sala de operatie.

Radonescu a fost dus in graba la alt spital unde un chirugh plastician i-a prelevat tesut din brat cu scopul de a reconstru ceva care sa semene a penis, si a fost capabil cel putin sa-i restaureze bietului om functia urinara. Evident, Radonescu si sotia lui infuriata au deschis proces. Cazul a fost limpede, si au primt 40.000 $ pentru reconstructia penisului. Aditional, Dr. Ciomu a fost obligat sa plateasca 200.000 $.

Acea suma de bani pare o nimica toate in comparatie cu taierea intentionata a penisului, dar chiar si asa a adus critici fatise din partea doctorilor romani. Prin faptul ca Ciomu a fost pus sa plateasca despagubiri din buzunarul lui, doctorii au simtit ca acest caz "va stabili un precedent periculos" si ca "doctorii vor evita pe viitor orice caz unde ar putea fi chemati in fata justitiei pentru plata de daune".

Hei, reveniti la realitate! Care parte din: tairea intentionata a penisului, urmata de sectionarea lui in bucati, din cauza ca esti intr-o dispozitie proasta, n-au inteles-o acesti doctori? Asta n-a fost o gresala neintentinata si Dr. Ciomu ar trebui sa fie recunoscator ca tribunalele romanesti nu inpun pedepse "ochi pentru ochi".

Si ce s-a mai intamplat cu biata victima, Nelu Radonescu? In mod trist, cuvintele lui spun totul:

"Nu va fi niciodata la fel ca inainte, dar daca as fi macar un sfert din omul care eram, voi fi foarte multumit".

E indoielnic ca sotia lui va fi vreodata multumita.

Sfarsit de citat.

Ce nu stie Linda Zimmermann:

- Ciomu a avut grija sa-si ascunda averea in timpul procesului, trecand-o pe numele rudelor, astfel incat sa nu poata fi executat siilit. Toate despagubirile primte de Nelu Radonescu au fost suportate de stat, adica tot de noi, cetatenii. [Link]
- Sotia lui Nelu Radonescu a introdus actiune de divort, nesuportand sa stea lana un barbat mutilat (desi, comform altui articol, se pare ca s-a intors la sotul ei ca sa aiba grija de copii).
- Radonescu, victima lui Ciomu, va trebui sa suporte interventii toata viata de acum inainte si a ramas cu probleme de sanatate [Link]

In concluzie, Romania mai are inca in motiv in plus de mandrie: multumita Colegiului Medicilor, ocupam un loc fruntas si la capitolul "bad science"!

duminică, 10 ianuarie 2016

Omerta la Spitalul Floreasca

Conducerea Spitalului Floreaca respecta cu sfintenie legea tacerii (omerta) atunci cand trebuie sa ascunda ilegalitatile medicului Lascar Ioan.

Trei intrebari la care Lascar nu vrea sa raspunda:
  1. A incheiat contract de administrare cu spitalul in calitate de sef sectie?
  2. Are contract de munca la Spitalul Floreasca sau este doar colaborator?
  3. Care este programul lui de lucru in cadrul spitalului?
Intrebarile de mai sus au fost adresate in scris prin cererile nr. 31303 si 31304 din data de 07.12.2015, la care spitalul nu a dat nici un raspuns, desi a expirat de mult termenul legal de 10 zile lucratoare, pravazut de art. 7 din legea 544/2001. Spitalul a fost data in judecata.

Managerul spitalului, Radu Macovei, prefera sa respecte omerta, decat sa recunosca faptul ca Lascar lucreaza ilegal ca sef de sectie, fara contract de munca.
Radu Macovei a mai fost acuzat de DNA pentru favorizarea lui Adrian Nastase [Link]


In luna noiembrie 2015, medicul Lascar Ioan intra din nou in atentia presei. Jurnalistii de la Riseproject [Link] au publicat informatii prin care demonstrau ca sectia pentru arsi de la Spitalul de Urgenta Floreasca a fost nefunctionala tocmai cand era mai mare nevoie de ea. Din motive neclare, nici un ranit in urma tragediei din Colectiv nu a beneficiat de aparatura moderna instalata in respectiva unitate. Mai mult, Lascar achizitionase aparatura printr-o firma detinuta de omul de afaceri Aurel Galea, care era in acelasi timp patronul Clinicii Academica, firma unde Lascar desfasura activitate medicala in regim privat.


Cu toate acestea, jurnalisti nu au descoperit o situatie si mai grava: medicul Lascar Ioan ocupa ilegal functia de sef de sectie. Nu numai din cauza incompatibilitatii, despre care am scris intrun articol recent [Link], ci si pentru ca functia de sef de sectie nu poate fi exercitata in regim de colaborare, fara nici un contract de munca, asa cum face Lascar.

Lascar, un campion al smecheriei

Sa o luam pe rand cu explicatiile, pentru a intelege sirul de ilegalitati facute de Lascar:

1. Lascar lucreaza la Spitalul Floreacsa doar in regim de colaborare, dupa cum arata fragmentul de declaratia de avere de mai jos. A preferat sa procedeze in acest fel deoarece are deja contract de munca cu UMF Carol Davila, in calitate de profesor univeristar. Daca mai fi incheiat alt contract de munca la Spitalul Floreasca, ar fi depasit numarul legal de ore de munca prevazut de Codul Muncii. Pe scurt, Lacsar a facut o smecherie ca sa poata incasa bani din cat mau multe functii posibile, pe care le exercita in acelasi interval de timp.


2. Pentru exercirea functiei de sef de sectie, Lascar era obligat sa incheie un contract de administrare cu spitalul, asa cum prevede legea 95/2006. Numai ca un astfel de contract poate fi semnat numai in cazul in care persoana respectiva are si un contrcat de munca. Lascar, dupa cum am aratat, nu detine asa ceva, el doar "colaboreaza" cu Spitalul de Urgenta Floreasca, si din acest motiv nu avea dreptul sa devina sef de sectie.


Dorind sa lamuresc situatia prezentata mai sus, am adresat Spitalului Floreasca doua cereri (nr. 31303 si 31304/07.12.2015) formulate in baza legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public. Prin aceste solicitari am intrebat spitalul daca medicul Lascar detine contract de administrare in calitate de sef de sectie, daca a incheiat un conntract de munca si care este programul lui de lucru, conform contractului.

In loc de raspuns, omerta

Realizand ca orice raspuns insemna o recunostere a ilegalitatilor, conducerea Spitalului Floreasca a preferat sa procedeze ca orice organizatie mafiota: si-a pus lacat la gura. La ambele cereri nu am primit nici un fel de raspuns, desi au fost depasite ambele termene specificate in art. 7 din legea 544/2001. Din acest motiv am actionat deja spitalul in judecata pentru a-l obliga sa ofere informatiile solicitate. Partea proasta este ca un astfel de proces dureaza frecvent 1-2 ani, iar instantele nu au obiceiul sa acode despagubiri pentru timpul pierdut.



Legea 544/2001 a fost incalcata, dar ce conteaza legile tarii in fata legilor mafiei, precm omerta, asa numita lege a tacerii?
Radu Alexandru Macovei, actualul maneger al spitalului, este departe de a fi vreun sfant. In 2012, dupa cum anunta presa, a fost acuzat de DNA de infractiunea de favorizare a infractorului in dosarul cu Adrian Nastase.

Daca sunteti ziaristi, atunci va rog sa adresati si voi intrebarile de la inceputul aticolului catre Spitalul Floreasca. Poate asa spitalul va binevoi sa ne ofere un raspuns.