duminică, 8 mai 2011

Pe hartie, Monica Pop munceste 48 ore din 24. Ministerul Sanatatii intoarce privirea in alta parte

Daca ar fi sa adunam programul pentru toate functiile detinute de Monica Pop, ar rezulta ca aceasta munceste mai mult decat toate cele 24 de ore ale unei zile. Ministerul Sanatatii nu are explicatii si refuza sa ia orice fel de masura




Am sa dezvolt o idee inceputa in postarea anterioara [Link], si anume ca Monica Pop nu numai ca se afla intr-o situatie de incompatibilitate cu functia de manager, dar pe deasupra isi neglijeaza in mod grav functiile avute, din simplu motiv ca nu exista timpul fizic necesar sa le faca pe toate.


In primul rand, Monica Pop detine nu mai putin de 3 functii cu norma intraga (manager, sef de sectie, prorector), de unde ar rezulta ca munceste cel putin 24 de ore pe zi fara intrerupere. Sa le vedem pe fiecare in parte:

* manager de spital. Conform contractului de management, stabilit prin ordin de ministru, programul de lucru este de 8 ore/zi, 5 zile pe saptamana (Practic, sunt chiar 9 ore pe zi deoarece exista si o pauza de masa). Contractul este la fel pentru toti managerii de spital, prin urmare nu se pot negocia modificari de genul jumatatilor de norma sau alte lucruri asemanatoare.



* medic sef de sectie. Monica Pop are voie sa desfasoare si activitate medicala (in mod limitat) in timp ce detine functia de manager de spital. Problema este ca ea nu s-a multumit sa fie medic obisnuit, ci a ocupat inca o functie de conducere in spital, aceea de medic sef de sectie (peste sectia I). Iar de aici apar doua probleme:

1) cumulul de functii de conducere intr-un spital este interzis de art. 183(1) alin. 3 din Legea 95/2006 (introdus prin legea 264/2007): "Membrii comitetului director, sefii de sectie, sefii de laboratoare sau sefii de servicii medicale nu mai pot desfasura nici o alta functie de conducere prin cumul de functii.". Totusi, in mod ilegal Monica Pop este si sef de sectie si manager in acelasi timp. Situatia aceasta nu este de azi, de ieri. Monica Pop ocupa doua functii simultan si inainte de 2006, pe vremea cand era director de spital.

2) un medic sef de sectie are obligatoriu un program de 8h/zi (norma intreaga). Adunat cu programul de manager, ar rezulta ca Monica Pop lucreaza fara intrerupere 16 ore/zi in Spitalul de Oftalmologie, situatie nu numai absurda, dar si ilegala.

* prorector la UMF Carol Davila.
Un prorector are activitate didactica (un anumit numar de ore de predare pe sptamana) si activitate de conducere administrativa. Un prorector lucreaza numai cu norma intreaga.


Este neclar cum are Monica Pop trecute in cartea de munca toate aceste functii (daca intr-adevar le are trecute pe toate).

Sa nu uitam ca in afara de functiile de mai sus, Monica Pop lucreaza la un cabinet privat (SC Midavi SRL) si mai detine alte functii pe care le-am enumerat in postarea anterioara [Link] . Cand le face Monica Pop pe toate, avand in vedere ca s-au depasit deja cele 24 de ore ale unei zile terestre?

Explicatia

Monica Pop pretinde ca isi termina treaba de manager mai repede decat e normal. Sarcinile de manager pentru care are alocate 8 ore pe zi ea le “rezolva” in, sa zicem, 2 ore.
“E treaba noastra ce facem in timpul liber. Nu ai nevoie de 8 ore pe zi ca sa conduci un spital. Daca eu rezolv mai repede problemele administrative si dupa aia intru in sala sa operez, nu poate nimeni sa ma impiedice” afirma Monica Pop intr-un articol vechi. [Link]
Este interesant cum considera Monica Pop “timp liber” exact orele de program. Si ea nu ramane in spital, ci pleaca ca sa–si rezolve probelmele cu celelate functii. Se intelege, ministerul o plateste integral pentru cele 8 ore de asa-zisa activitate in postul de manager.
Te si miri cat de prosti pot sa fie cei din Ministerul Sanatatii cand au prevazut un program de 8 ore/zi managerilor de spital, cand ar fi putut sa faca economie de fonduri si sa-i lase doar cu 2 ore pe zi.


Explicatia este foarte simpla: Monica Pop isi neglijeaza in mod grav toate atributiile de servici avute in calitate de manager si nu isi respecta programul de lucru. Ea figureaza in condica cu un program de 8 ore, insa in timpul programului de manager ea da consultatii la privat sau pleaca la Minister, la Colegiul medicilor, la facultate sau oriunde are ceva de rezolvat.

Am adresat prin cererea 42473 din 09.07.2010 urmatoarea intrebare catre Ministerul Sanatatii:

"(4) Care este programul de lucru valabil pentru Pop Monica Daniela, conform contractului de management semnat cu Ministerul Sanatatii? Ma intereseaza atat pentru prezent cat si pentru perioadele trecute, incepand cu momentul cand a fost numita manager de spital pentru prima data. Va rog sa specificati ce institutie este abilitata sa verifice ( si prin ce mijloace) daca Pop Monica respecta sau nu programul de lucru."


Ministerul Sanatatii nu a dat nici un fel de raspuns pana in ziua de azi. Daca cititi ce am scris mai sus, intelegeti si de ce.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu